Βασικές Γνώσεις
Διατροφή της γυναίκας σε υπογονιμότητα
Ακόρεστα λιπαρά οξέα
Είναι σημαντικά για την ανάπτυξη νέων δομών κυττάρων
Τροφές: ελαιόλαδο, ψάρια
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Μειώνει τα επίπεδα των τοξικών μετάλλων στο σώμα (π.χ. μόλυβδος)
Τροφές: Φρούτα, λαχανικά, μαρούλι, σιτάρι ολικής αλέσεως
Σύνθετοι Υδατάνθρακες
Παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης.
Τροφές: Λαχανικά, σαλάτες, φρούτα, σιτάρι ολικής αλέσεως
Απλοί υδατάνθρακες
Περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα
Τροφές: Αλεύρι, ζάχαρη.
Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας
Είναι σημαντικές για τη δομή των κυττάρων.
Τροφές: Όσπρια, σόγια και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης π.χ. άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ψευδάργυρος
Επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα των γυναικών. Ανεπαρκή επίπεδα ψευδαργύρου αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.
Τροφές: Κρέας, ψάρι, γάλα, αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως
Φολικό οξύ
Η ανεπάρκεια φολικού οξέος αυξάνει τη πιθανότητα αποβολών. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι συχνά προκαλεί δυσπλασίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεδομένου ότι το έμβρυο χρειάζεται φολικό οξύ σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξής του, ενδείκνυται η χορήγηση φολικού οξέως πριν από την έναρξη της θεραπείας.
Τροφές: Φυλλώδη λαχανικά, σαλάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, ντομάτες, κρόκος αυγού
Σίδηρος
Σημαντικός για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης του αίματος και τη μεταφορά οξυγόνου.
Τροφές: Κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί