Skip to main content

Βασικές Γνώσεις

Γενικά


Αιτίες Υπογονιμότητας στη γυναίκα.
Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι πολυάριθμα και συχνά οφείλονται σε ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων.
Οι λόγοι της γυναικείας υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

Την ηλικία της γυναίκας.
Το αυξημένο προσδόκιμο όριο ηλικίας, η ισότητα των φύλων, οι σπουδές και η καριέρα έχει οδηγήσει τη γυναίκα να αφήσει σε δεύτερο ρόλο την απόκτηση παιδιών. Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο η γονιμότητά της μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες αρχίζουν να υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ορμονών και ωοθυλακίων.

Τα κύρια προβλήματα της υπογονιμότητας:

  • Ορμονικές διαταραχές. Οι γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές έχουν πιο συχνά ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους, διαταραχές της έμμηνης ρύσης, ανεπάρκεια ωχρού σωματίου. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, το αντικανονικό βάρος, η υπερβολική άσκηση, το στρες, η νικοτίνη ή ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
  • Δυσπλασίες στις ωοθήκες, σάλπιγγες και τη μήτρα. Μια εξίσου συχνή αιτία είναι η μειωμένη διαβατότητα των σαλπίγγων. Οι λόγοι είναι κυρίως λοιμώξεις, συμφύσεις, έκτοπη εγκυμοσύνη ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.
    Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υπεύθυνες για την υπογονιμότητα είναι συγγενείς δυσπλασίες των γεννητικών οργάνων.
  • Ενδομητρίωση. Ως ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία κυττάρων του βλεννογόνου της μήτρας έξω από αυτή, π.χ. σε σάλπιγγες, ωοθήκες, έντερο ή ουροδόχο κύστη. Η ενδομητρίωση είναι από τις συχνότερες αιτίες υπογονιμότητας.
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCO σύνδρομο). Στο σύνδρομο PCO εμφανίζονται πολλές μικρές κύστεις στις ωοθήκες. Συνήθως δεν παρουσιάζεται φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία. Ανευρίσκονται συχνά υψηλά επίπεδα των ανδρικών ορμονών, αυξημένο σωματικό βάρος και τριχοφυΐα.
  • Ινομυώματα της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, προερχόμενοι από τις λείες μυϊκές ίνες της μήτρας. Το αν η γονιμότητα επηρεαστεί αρνητικά εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση τους.
  • Ανοσολογικοί λόγοι. Σε αυτή τη σπάνια διαταραχή, ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα κατά των ωαρίων ή των σπερματοζωαρίων και εμβρύου.
  • Γενετικά αίτια. Επίσης σπάνια ως αιτία της υπογονιμότητας είναι οι εκ γενετής γενετικές διαταραχές, όπως οι χρωματοσωμικές ανωμαλίες.