Βασικές Γνώσεις
Ιατρογενείς Αιτίες Υπογονιμότητας
Διάφορες ιατρικές πράξεις ή επεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα.
Χημειοθεραπεία και Ακτινοθεραπεία
Εδώ συγκαταλέγονται όλες οι χημειοθεραπείες που πραγματοποιούνται ως θεραπεία σε κακοήθεις όγκους (καρκινώματα). Έτσι μπορεί να καταστραφεί η λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων και να μην παράγουν πλέον ωάρια και αντίστοιχα σπερματοζωάρια όταν γίνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κυρίως της μικρής πυέλου.
Αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια των γονάδων (ωοθήκες, όρχεις) και δημιουργείται υπέργοναδοτροπική κατάσταση (αύξηση FSH και LH). Η παραγωγή των στεροειδών ορμονών στις ωοθήκες (ή τους όρχεις) ελαττώνεται και ως επακόλουθο απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο και την υπόφυση προορμόνες (γοναδοτροπίνες). Με αυτή την αντιρροπιστική αντίδραση, το σώμα προσπαθεί να παράξει τις ορμόνες που απουσιάζουν αλλά αυτό δεν είναι εφικτό γιατί ήδη έχουν καταστραφεί οι όρχεις και οι ωοθήκες.
Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να επιφέρει και πρόωρη εμμηνόπαυση.
Χειρουργικές Επεμβάσεις
Σε χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις οποίες αφαιρείται ωοθηκικός ιστός, π.χ. στα πλαίσια αφαίρεσης ενός όγκου ή αφαίρεσης μεγάλων κύστεων ενδομητρίωσης, μπορεί να προκληθεί ανεπάρκεια ωοθηκών. Επίσης, μία “επιθετική” απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας και καταστροφή της βασικής στιβάδας του ενδομητρίου, μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση της γονιμότητας.
Χειρουργικές Επεμβάσεις Απολίνωσης Σαλπίγγων
Μια τέτοια επέμβαση, επιθυμητή από την ίδια τη γυναίκα ως μέθοδος αντισύλληψης, οδηγεί σε στείρωση λόγω διατομής των σαλπίγγων.