Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
ICSI
Ενδοκυτταροπλασματική Ένεση Σπερματοζωαρίου – ICSI
Η Ενδοκυτταροπλασματική Ένεση Σπερματοζωαρίου, έχει επινοηθεί ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο που παρεμβάλλεται στην πορεία των σπερματοζωαρίων προς το κυτταρόπλασμα. Η τεχνική αυτή, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ζευγαριών με σοβαρό ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας (π.χ. ολιγοασθενοσπερμία).
Στην Ενδοκυτταροπλασματική Ένεση Σπερματοζωαρίου – ICSI, επιλέγονται τα καλύτερα σπερματοζωάρια, μετά από ειδική επεξεργασία και χρησιμοποιείται μόνο ένα κινητό σπερματοζωάριο για τη γονιμοποίηση κάθε ωαρίου. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ώριμα ωάρια.
Επειδή η γονιμοποίηση και η επιτυχημένη ανάπτυξη του εμβρύου επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες, συνιστάται το ζευγάρι να προβεί σε γενετική ανάλυση (καρυότυπος), πριν από τη γονιμοποίηση ICSI.
Εφαρμογή
Η κύρια διαφορά της μεθόδου, είναι η διαχείριση των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων στο εργαστήριο. Η ωοθηκική διέγερση, η ωοληψία, η λήψη σπέρματος και η εμβρυομεταφορά, λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ICSI, όπως συμβαίνει και στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση.
Στην ICSI, τα ωάρια παραμένουν για ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε υαλουρονιδάση, για να αφαιρεθούν τα κοκκιώδη κύτταρα, ενώ γίνεται παράλληλα επεξεργασία του σπέρματος ώστε να εκδηλώσει την ακροσωμιακή αντίδραση. Στη συνέχεια συγκρατώντας το ωάριο με το πολικό σωμάτιο στην 6η ή 12η ώρα, μια μικροβελόνη που εμπεριέχει το σπερματοζωάριο προωθείται εντός του ωαρίου.
Μετά την ένεση, το ωάριο συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στο ειδικό θρεπτικό υλικό σε κλίβανο ανάπτυξης υπό συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας, pH και διοξειδίου του άνθρακα, όπως στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μέσα σε 48-72 ώρες, το εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορεί να καθορίσει αν έχουν εξελιχθεί τα έμβρυα, ώστε να είναι κατάλληλα για τη μεταφορά.
Ποσοστά Επιτυχίας
Το ποσοστό επιτυχίας της μικρογονιμοποίησης, ξεπερνά το 70% σε σχέση με την απλή γονιμοποίηση, ακόμα και σε χαμηλή ποιότητα σπέρματος.
Το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι ίδιο με αυτό μιας κανονικής εξωσωματικής γονιμοποίησης και κυμαίνεται περίπου στο 25% ανά εμβρυομεταφορά.
Κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι είναι παρόμοιοι με εκείνους μίας συνήθους εξωσωματικής γονιμοποίησης.