Η κλινική.μας
Ευχάριστο-Περιβάλλον-υπερσύγχρονες-εγκαταστάσεις
Καλώς ήλθατε στη Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας!
Η πλέον σύγχρονη Γυναικολογική Κλινική Γονιμότητας στη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαίες υλικοτεχνικές υποδομές, υπερσύγχρονα εργαστήρια, άρτια καταρτισμένο επιστημονικά ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό.
Η Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας είναι στη διάθεσή της κάθε γυναίκας και κάθε οικογένειας, που επιθυμούν την καλύτερη, ποιοτικότερη και με ανθρώπινο πρόσωπο, παροχή σύγχρονων επιστημονικών ιατρικών υπηρεσιών.
Η Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας, εκτείνεται σε μια περιοχή 14 στρεμμάτων, με 2.000 τ.μ. κτιριακές εγκαταστάσεις, στην περιοχή Ελαιώνες της Θεσσαλονίκης, το ομορφότερο προάστιο της πόλης, στους πρόποδες του Πανοράματος, με θέα το Θερμαϊκό κόλπο.
Η Κλινική, με εμπνευστή και δημιουργό τον έμπειρο, καταξιωμένο Ιατρό Dr Βασίλειο Παλαπέλα, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο και Ακαδημαϊκό, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), αποτελεί σημείο αναφοράς για τα θέματα γονιμότητας των γυναικών στη Βόρεια Ελλάδα.
Fertility Clinic! Η γόνιμη πλευρά της ζωής!
Τα αποτελέσματά.μας
Ποσοστό επιβίωσης απόψυξης: Ωάρια 96% /Έμβρυα 98%
Μετά την κατάψυξη των ωαρίων/εμβρύων σε υγρό άζωτο στους -196 ο C, το ποσοστό
επιβίωσης τους μετά την απόψυξη κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 97%.
Ποσοστό γονιμοποίησης: 97%
Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μετά την λήψη των ωαρίων, τα ώριμα ωάρια (Μετάφαση ΙΙ) γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου με την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI). Μετά την παρέλευση 16 ωρών εκτιμάται η γονιμοποίησή τους (δύο προπυρήνες). Στο εργαστήριό μας, το ποσοστό γονιμοποίησης είναι κατά μέσο όρο 97%. Γονιμοποιούνται μόνο τα ώριμα ωάρια, ενώ τα ημιώριμα υποβάλλονται σε ειδικά καλλιεργητικά υλικά για εξωσωματική ωρίμανση (IVM) με το ποσοστό ωρίμανσης τους να ανέρχεται στο 67%. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό γονιμοποίησης, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να υπάρχουν περισσότερα καλής ποιότητας έμβρυα προς μεταφορά, αυξάνοντας έτσι και την πιθανότητα εγκυμοσύνης και το απόθεμα εμβρύων προς κατάψυξη.
Ποσοστό εξέλιξης σε βλαστοκύστη: 60%
Μετά τη γονιμοποίηση, τα έμβρυα καλλιεργούνται σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό για τρεις ημέρες. Την τρίτη ημέρα, τα έμβρυα ταξινομούνται και εάν πληρούν τις προϋποθέσεις καλλιεργούνται μέχρι την 5η ημέρα, δηλαδή μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης. Η βλαστοκύστη γενικά θεωρείται ως έμβρυο με υψηλότερο ποσοστό εμφύτευσης. Στην Μονάδα μας, το ποσοστό των εμβρύων που φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης είναι κατά μέσο όρο 60%.
Αποτελέσματα Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου PGT/ET: 65%
Η επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την εμβρυομεταφορά ενός χρωμοσωμικά φυσιολογικού ελεγμένου εμβρύου (ευπλοϊδικό) κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 65%. Κατά την βιοψία εμβρύων τριών ημερών, αφαιρούνται ένα ή δύο βλαστομερίδια, το δε γενετικό αποτέλεσμα λαμβάνεται μετά από 32 ώρες. Τα υποβληθέντα σε βιοψία έμβρυα προχωρούν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης και έπειτα μεταφέρονται στην ενδομήτρια κοιλότητα μία ή δύο φρέσκες γενετικά φυσιολογικές βλαστοκύστες.
Για παράδειγμα, εάν 10 έμβρυα υποβληθούν σε βιοψία και τα 3 από αυτά είναι φυσιολογικά, το ποσοστό επιτυχίας της μεταφοράς καθενός από αυτά είναι κατά μέσο όρο 65%.
Αποτελεσματικότητα βιοψίας για PGT: 95%
Ο αριθμός των κυττάρων που έχουν υποβληθεί σε βιοψία από το έμβρυο που αποστέλλεται στο εργαστήριο είναι συνήθως επαρκής για εξέταση χωρίς να χρειάζεται να επαναληφθεί η βιοψία στο 95% των περιπτώσεων.
Ποσοστά κυήσεων
Στην ΜΙΥΑ «Κλινική Γονιμότητας – Fertility Clinic» Θεσσαλονίκης δημοσιεύουμε κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των κύκλων εξωσωματικών, τόσο στην ΕΑΙΥΑ όσο και στην ESHRE.
Η Μονάδα μας εξυπηρετεί έναν αρκετά ποικιλόμορφο πληθυσμό ασθενών.
Αυτό επαληθεύεται από τα στοιχεία μας ότι μεταξύ 2009 και 2022, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF-ICSI) στην μονάδα μας είναι μεταξύ 42 και 43 ετών.
Επιπλέον, πάνω από το 80% των ασθενών που έρχονται στην μονάδα μας είχαν προηγουμένως αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής σε άλλες μονάδες. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που φτάνουν στη μονάδα μας έχουν προηγουμένως ενημερωθεί από άλλες μονάδες ότι η μόνη πιθανότητα εγκυμοσύνης τους είναι η δωρεά ωαρίων.
Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών κάτω των 40 ετών που έρχονται στην ΜΙΥΑ μας παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλή FSH και/ή ασυνήθιστα χαμηλή AMH για την ηλικία τους.
Οι χώροι.μας
Η κατασκευή της Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας ως κτίριο, το κατατάσσει στα “έξυπνα κτίρια”, καθώς όλες οι λειτουργίες του είναι υπερσύγχρονες, για την άριστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Η Κλινική σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Γερμανούς Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς, ειδικευμένους στην κατασκευή και λειτουργία κλινικών ανθρώπινης αναπαραγωγής.
Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του “πράσινου” κτιρίου, επιτρέπει σε όλους τους χώρους της Κλινικής, να δέχονται τον εξωτερικό φυσικό φωτισμό, δημιουργώντας ένα φωτεινό εσωτερικό περιβάλλον.
Ο φυσικός φωτισμός, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αισθητική και την εργονομία των χώρων, συμβάλλουν στο να νιώθει ο επισκέπτης, άνετα, ευχάριστα και ήρεμα.
Η Κλινική διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, όπου πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και σεμινάρια με σειρά θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες και το ζευγάρι, ενώ για όσους επιθυμούν περισσότερη ενημέρωση έχει δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα ζεστός χώρος, όπου λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο. Προσφέρουμε τη δυνατότητα συζήτησης με έναν ειδικό, καθώς και μια ξενάγηση στη κλινική για να εκτιμήσετε και να νιώσετε άνετα μαζί μας πριν τη θεραπεία σας.
Ο δρόμος προς την ευτυχία
Επιθυμείτε εσείς και ο σύζυγός σας να αποκτήσετε ένα παιδάκι, αλλά δεν το έχετε καταφέρει μέχρι τώρα… Δεν είστε μόνοι…
Ήδη κάθε έβδομο ζευγάρι καταφεύγει για τον ίδιο λόγο σε Μεθόδους Yποβοηθούμενης Aνθρώπινης Aναπαραγωγής.
Η Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας, αποτελεί την εξέλιξη του Ιατρικού Κέντρου Γονιμότητας, που ίδρυσε ο Dr Βασίλειος Παλαπέλας το 1992 στη Θεσσαλονίκη, μετά την 20ετή επιτυχημένη παρουσία του στη Γερμανία, με σπουδές, απόκτηση ειδικότητας και μετεκπαίδευση στο κορυφαίο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης της χώρας, στο Πανεπιστήμιο Erlangen της Νυρεμβέργης, στο Ιατρικό Κέντρο του οποίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κυοφορία και γέννηση παιδιού στη Γερμανία, που προήλθε από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η Κλινική Γονιμότητας, λειτουργεί με πρωτοποριακό τρόπο, σε ένα περιβάλλον με σεβασμό και αγάπη για την ανθρώπινη ζωή. Αυτός είναι ο στόχος μας, να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε άριστες συνθήκες. Με αίσθημα υπευθυνότητας, αντιμετωπίζουμε κάθε θέμα που αφορά τη γονιμότητα.
Στην Κλινική, η γυναίκα και κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανάλογα με το αίτιο της υπογονιμότητας αλλά και τις ιδιαιτερότητές του.
Μαζί θα αναζητήσουμε τον ορθό δρόμο στην επιτυχία, με την καταλληλότερη και αποδοτικότερη μέθοδο για εσάς.
Η επιθυμία να αποκτήσετε ένα παιδί συνδυάζεται συνήθως με συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης, γι’ αυτό και ένα ζευγάρι χαρακτηρίζει το παιδάκι του ως “καρπό” του έρωτά του, δεν είναι όμως πάντα εύκολο για το ζευγάρι να γευτεί αυτή την ολοκλήρωση. Δεν είστε μόνοι σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Περίπου 15-20% των ζευγαριών καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η υπογονιμότητα αφορά εξίσου και τα δύο φύλα. Μόνο στην Ελλάδα 300.000 νεαρά ζευγάρια έχουν καταφύγει σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το όραμα του Δρ. Βασίλειου Παλαπέλα και των συνεργατών του, γέννησε τη Fertility Clinic – Kλινική Γονιμότητας, η οποία διαφοροποιείται από τις άλλες αντίστοιχες κλινικές, αποτελώντας ένα ιατρικό κέντρο, που συμβαδίζει με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και ταυτόχρονα παρέχει άρτια εξοπλισμένο χώρο, μετατρέποντας την παραμονή στην Κλινική, μια εμπειρία άνετη και κυρίως ασφαλή.
Με σεβασμό, ειλικρίνεια και αυστηρή τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, προχωράμε σε κάθε βήμα, προσφέροντας στους επισκέπτες μας, κορυφαίες υποδομές παροχής ιατρικών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας μία μοναδική εμπειρία φροντίδας και φιλοξενίας, σε κάθε νοσηλευόμενη γυναίκα και μητέρα, με προσήλωση στις αρχές της μαιευτικής και της γυναικολογικής ιατρικής, γιατί στο επίκεντρο είναι πάντα ο άνθρωπος.
Κατά την έναρξη της θεραπείας σας στην Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας, γίνεται μία λεπτομερής συζήτηση ώστε να καταγραφεί το προσωπικό σας ιστορικό. Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί ήδη σε ορισμένες εξετάσεις στο παρελθόν, σας ζητούμε να φέρετε τα σχετικά έγγραφα στην πρώτη σας συνάντηση.
Κατά τη λήψη του ιστορικού θα σας υποβάλουμε ορισμένες ερωτήσεις, ώστε να εκτιμήσουμε τους λόγους της υπογονιμότητας, όπως για παράδειγμα:
Στο σύζυγο:
- Έχετε παιδιά από προηγούμενο γάμο;
- Έχετε περάσει παιδικές ασθένειες;
Στη σύζυγο:
- Σε ποια ηλικία ξεκίνησε η περίοδος;
- Πόσο συχνά έρχεται η περίοδός σας και πόσες ημέρες κρατάει;
- Έχετε ιστορικό λοιμώξεων; Προηγούμενες εγκυμοσύνες;
- Υπήρξαν κάποιες επιπλοκές π.χ. αποβολή, επιπλοκές της εγκυμοσύνης, επιπλοκές κατά τον τοκετό;
- Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;
Για τους δύο συζύγους:
- Για πόσο καιρό προσπαθείτε να συλλάβετε;
- Έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία υπογονιμότητας;
- Πληροφορίες για το επάγγελμά σας και το οικογενειακό σας περιβάλλον Οικογενειακό ή κληρονομικό ιστορικό παθήσεων;
- Λαμβάνετε συστηματικά φάρμακα;
- Καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ;
- Συχνότητα σεξουαλικών επαφών;
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη είναι θεμιτό να προσκομίσετε τις εξετάσεις στις οποίες ενδεχομένως έχετε υποβληθεί στο παρελθόν, ώστε να επισπευθεί η έναρξη της θεραπείας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Από το Σύζυγο:
- Ορολογικές εξετάσεις HIV, Ηπατίτιδας Β και C, και Σύφιλης
- Παλαιότερα σπερμοδιαγράμματα
- Χρωμοσωμική ανάλυση (Καρυότυπος)
- Έλεγχος για χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα
Από τη Σύζυγο:
- Τελευταίο Τεστ Παπανικολάου
- Έλεγχος για χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα
- Τίτλος αντισωμάτων ερυθράς
- Ορολογικές εξετάσεις HIV, Ηπατίτιδας Β και C, και Σύφιλης
- Ανάλυση ορισμένων ορμονών (FSH, LH, E2, AMH, TSH, FT3, FT4, PRL, Testo, DHEA-S)
- Χρωμοσωμική ανάλυση (Καρυότυπος)
- Σαλπιγγογραφία
- Εκθέσεις από προηγούμενες επεμβάσεις π.χ. λαπαροσκόπησης, υστεροσκόπησης
- Πρωτόκολλα από προηγούμενη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης
Το θεραπευτικό σχήμα
Κατά την πρώτη επίσκεψη στην Fertility Clinic – Kλινική Γονιμότητας, συζητάμε μαζί σας ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο θεραπείας ιδανικό για τη δική σας περίπτωση. Ορισμένες φορές όμως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών της υπογονιμότητας, με εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:
- ορμονικές εξετάσεις
- σπερμοδιάγραμμα
- χρωματοσωμικό έλεγχο (καρυότυπος).
Μία απλή ορμονική διαταραχή ή παθολογία του σπέρματος ίσως να δυσκολεύουν τη σύλληψη.
Πολλές φορές είναι αναγκαίος ο έλεγχος της λειτουργίας των σαλπίγγων (σαλπιγγογραφία) και της μήτρας (υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση).
Φυσικά, όλα αυτά τα διαγνωστικά βήματα τα συζητάμε πρώτα μαζί σας!
Θεραπεία
Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για το κατάλληλο σχήμα θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
- Απλή διέγερση των ωοθηκών
- Σπερματέγχυση (IUI)
- Ιn vitro γονιμοποίηση (IVF).
Σε παρουσία ενός παθολογικού σπερμοδιαγράμματος (π.χ. αζωοσπερμία, ολιγοασθενοσπερμία) καταφεύγουμε στις παρακάτω μεθόδους:
- Ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI)
- Βιοψία όρχεως (TESE).
Συζητάμε αναλυτικά κάθε βήμα της θεραπείας και την προγραμματίζουμε μαζί σας. Έχουμε τη δυνατότητα στην Fertility Clinic – Κλινική Γονιμότητας να σας προσφέρουμε επιπρόσθετες μεθόδους Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Υποβοηθούμενη «Εκκόλαψη»
- Προεμφυτευτική διάγνωση
- IMSΙ, PICSI
- Εκτίμηση προπυρήνων
- Κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων, βλαστοκύστεων, σπέρματος.
Επιδιώκουμε πάντοτε την πρόοδο και βελτιστοποίηση των μεθόδων αυτών, συμμετέχοντας στην έρευνα για νέες εξελίξεις στην
Υποβοηθούμενη Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.
Μαζί, θα εξετάσουμε την καταλληλότερη για εσάς θεραπεία, ώστε να σας παρέχουμε τις αρτιότερες ιατρικές υπηρεσίες στη διάγνωση και θεραπεία της υπογονιμότητας.
Η ευτυχία του ζευγαριού για την επερχόμενη εγκυμοσύνη δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα, όπως για παράδειγμα “η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ασφαλής για το παιδί μου;”
Τα αποτελέσματα της θεραπείας γονιμότητας καταγράφονται και αξιολογούνται σε βάθος χρόνου. Αυτά αποδεικνύουν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δε συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Ωστόσο, η πιθανότητα πολύδυμης εγκυμοσύνης μετά τη θεραπεία με χρησιμοποίηση ορμονών, είναι αυξημένη.