Skip to main content

Βασικές Γνώσεις

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών


Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι γνωστό και ως σύνδρομο Stein-Leventhal. Στην ασθένεια αυτή οι γυναίκες παρουσιάζουν διογκωμένες ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστες στην περιφέρειά τους.

Συμπτώματα
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και να περάσει απαρατήρητο. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περίσσεια ανδρογόνων, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται από υπογονιμότητα, που οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • Ανωμαλίες κύκλου ή πλήρη απουσία της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια)
  • Αύξηση βάρους (παχυσαρκία)
  • Υπερβολική τριχοφυΐα (υπερτρίχωση)
  • Ακμή
  • Λιπαρό δέρμα

Διάγνωση
Η διάγνωση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό προσδιορισμού ορμονών και κολπικού υπερηχογράφηματος, όπου οι διογκωμένες ωοθήκες έχουν μία χαρακτηριστική εμφάνιση.

Αίτια
Τα αίτια του συνδρόμου είναι ακόμα ασαφή. Σημαντικό ρόλο παίζει συχνά η αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι γυναίκες αυτές υπερπαράγουν ινσουλίνη, η οποία ευθύνεται για την αυξημένη έκκριση ανδρογόνων, με αποτέλεσμα τα ωάρια να αποτυγχάνουν να ωριμάσουν και να μην υπάρχει ωοθυλακιορρηξία.

Αλλαγή τρόπου ζωής
Δεδομένου ότι το σύνδρομο PCO συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, η αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή μία ισορροπημένη διατροφή και η αυξημένη άσκηση, επιφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Στην περίπτωση ανωοθυλακιορρηκτικών κύκλων, ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη χορήγηση φαρμάκων (γοναδοτροπινών). Αυτά έχουν τη δυνατότητα πολλαπλής ωοηθυλακιορηξίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη φαρμάκων συνδυάζεται με τη χορήγηση μετφορμίνης, η οποία διατηρεί τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Η κύρια αιτία της ανωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πάχυνση του φλοιού και του όγκου των ωοθηκών. Μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με λαπαροσκόπηση, όπου γίνεται διάτρηση του φλοιού των ωοθηκών (drilling). Μετά από αυτή την επέμβαση η λειτουργία των ωοθηκών τείνει προς το φυσιολογικό και ξεκινάει η φυσιολογική διαδικασία της ωοθυλακιορηξίας.