Skip to main content

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη


Βασικές Γνώσεις
Όλα τα ανθρώπινα ωάρια, καθώς και τα έμβρυα πριν την εμφύτευση περιβάλλονται από έναν χιτώνα που ονομάζεται διαφανής ζώνη. Κατά την επονομαζόμενη “εκκόλαψη” των εμβρύων, προκαλείται λέπτυνση και διάνοιξη της διαφανούς ζώνης και κατά συνέπεια έκπτυξη του εμβρύου και εμφύτευσή του. Αυτή η φυσική διαδικασία είναι αποτέλεσμα πολλαπλών επεξεργασιών.

Αλλαγές στην υφή της διαφανούς ζώνης μπορούν να εμποδίσουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
Η καλλιέργεια των ανθρωπίνων εμβρύων στο εργαστήριο, ακόμα και υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, οδηγεί συχνά στο φαινόμενο που αποκαλείται: “σκλήρυνση της διαφανούς ζώνης”. Σε ορισμένα έμβρυα η διαφανής ζώνη εμφανίζει σαφή πάχυνση.
Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με την ηλικία της γυναίκας, τα υψηλά επίπεδα της FSH ή και την ποιότητα των ιδίων των ωαρίων. Η διαφοροποίηση της διαφανούς ζώνης οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά εμφύτευσης και κύησης. Η τεχνική της υποβοηθούμενης εμφύτευσης ύστερα από τεχνητή “εκκόλαψη” μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

Τι επιφέρει η υποβοηθούμενη “εκκόλαψη”;
Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε κατ’ αρχήν με διατομή της διαφανούς ζώνης, αργότερα με διάλυμα Tyrode’s και τέλος με ακτίνες laser. Όλες αυτές οι τεχνικές οδηγούν στην έκπτυξη του εμβρύου και στην ευκολότερη εμφύτευσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας.

Πότε έχει νόημα αυτή η τεχνική;
Σε πολλαπλές εξωσωματικές γονιμοποιήσεις που απέβησαν άκαρπες, παρά τη μεταφορά καλής ποιότητας εμβρύων.

Υπάρχουν Κίνδυνοι;
Φαίνεται ότι οι τεχνικές αυτές, όπως έδειξαν εξετάσεις σε πειραματόζωα και ανθρώπους, δεν ασκούν αρνητική επίδραση στο έμβρυο, σε αντίθεση με τα ωάρια. Παρ’ όλα αυτά και σε αυτές τις κυήσεις συμβουλεύουμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστούν διάφορες ανωμαλίες των εμβρύων.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;
Σε μία μελέτη 300 ασθενών που γέννησαν 50 παιδιά, μετά από την laser τεχνική δεν εμφανίστηκε μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα στα παιδιά.
Επίσης και σε 100 τοκετούς νεογνών, που γεννήθηκαν παγκοσμίως, μετά από διαφορετικές τεχνικές με laser, δεν υπήρχε αυξημένο ποσοστό χρωματοσωματικών ανωμαλιών και συγγενών διαμαρτιών.